Bt. alapítás, iroda

Bt. alapítás a magyar gazdaságban

Hazánkban a Kft. hosszú évek óta a legnépszerűbb cégtípus. Azonban nem mindig éri meg a legtöbb ember számára ezt választani, néha jobban járunk, ha megértjük a lehetőségeket, és mérlegeljük is ezeket a lehetőségeket.

Cikkünkben többet megtudhat a betéti társaságokról és megmutatjuk, mikor lehet a Bt. alapítás az ideális választás.

Magyarországon többféle cégalapítási mód létezik. Különféle üzleti társasági formák közül választhatunk, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket mérlegelni kell a végső döntés meghozatala előtt. Magyarországon a legelterjedtebb társasági forma a korlátolt felelősségű társaság.

A Bt. alapításnak is megvannak a hátrányai, az egyik legtöbbet emlegetett rendelkezés az, hogy a tagok teljes magánvagyonukból felelnek a társaság tartozásaiért. Természetesen mindenhol előfordulhatnak balesetek. A Bt–t akkor célszerű létrehozni, amikor a cég működése során nem várható jelentős kockázati tényező.

A Magyar Jogtudományi és Közgazdasági Társaság (Gt.) alatt a természetes és jogi személyek által közösen alapított, saját cégnévvel rendelkező gazdasági társaságokat értjük, amelyek a kereskedelemhez hasonló közös gazdasági tevékenységet folytatnak. A magyar gazdasági társaságokra, így ezen belül a Bt. alapításra  vonatkozó szabályokat a Ptk. tartalmazza.

A gazdasági társaság minden olyan gazdasági tevékenységet folytathat, amelyet törvény nem tilt vagy nem korlátoz. A gazdasági kamara alapvető funkciója a gazdasági körforgásban való részvétel, amely a vállalkozáshoz hasonló hosszú távú gazdasági tevékenység.

Ami a Bt. alapítás kapcsán említhető, hogy például 2021-ben több mint 100 000 ilyen társaság működött Magyarországon, ami azt jelenti, hogy nagyon népszerű megoldásnak számít. Nem csoda, mert a Bt. alapítás könnyen megvalósítható, nem igényel sok embert, és olcsó a karbantartása. De pontosan hogyan kell létrehozni egy betéti társaságot?

Egy kereskedelmi társaság alapításához társasági szerződés, részvénytársaság alapításához alapszabály, egyszemélyes társaság alapításához pedig alapító okirat és a cég cégjegyzékbe történő bejegyzése szükséges. Gazdasági társaság létrehozásához legalább két tag szükséges és a társasági szerződést minden tagnak alá kell írnia. A részvénytársaság alapszabályát az alakuló közgyűlés fogadja el.