gyerekek játszanak

Ideje újragondolni a játékidőt

Ahogy a családi nosztalgia új magasságokat ér el, itt az ideje újragondolni a játékidőt. És közben újra fel kell találni a játékokról való gondolkodásmódunkat. Tavaly ilyenkor elárasztottak bennünket a digitális játékok és kütyük. A gyerekek játéka olyan csúcstechnológiával átitatottnak tűnt, amennyire csak lehetett.

Aztán megtörtént a Covid-19. Hirtelen mindenkinek új szokásokat kellett felvennie. Nem igazán volt választásunk. Mossunk kezet, alaposan és gyakran. Vigyünk magunkkal fertőtlenítőszert. Viseljünk maszkot. És mindenekelőtt tartsuk meg a társadalmi távolságot. A biztonság kedvéért maradjunk a családi „buborékunkban”, vagy menjünk elszigeteltségbe. Útközben azonban több pozitív változás történt, ahogy a családok alkalmazkodtak ehhez az új valósághoz.

Szülőként a szemünk láttára figyeltük, hogy gyermekeink egyre inkább mennek el a technológia irányába – látszólag egyre fiatalabbak is! Sokunknak feltűnt, hogy egy kétéves gyerek is tud rajzfilmet nézni az iPad segítségével. Egyes szülők odáig jutottak, hogy a képernyőt a lehető leghosszabb ideig távol tartják gyermekeik életétől.

Ennek az az oka, hogy nem akarják, hogy a gyerekek felnőve azt gondolják, hogy a képernyők mellettük „a normális”. Ezeket a szülőket gyakran emlékeztetik arra, hogy manapság a képernyők normálisak. Sőt, ez akár jó is lehet. Társadalmi elszigeteltségünkben egyre jobban vágytunk arra, hogy újra kapcsolatba kerüljünk barátainkkal és családunkkal. A Zoom-találkozók létrehozása ezt lehetővé teszi. Az „új normális” azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk újra kapcsolatba lépni fizikai játékainkkal egy sokkal erősebb módon. Most, hogy van időnk újragondolni a játékidőt.

A járvány idején sok család több időt tölt együtt, mint valaha. Ez jó lehet, ha kreatívan csináljuk. Sok fiatal család használja ki a legtöbbet az ingázás mellőzésével nyert többletidőből. Együtt tesznek egy esti sétát, amikor az iskolai és az irodai órák véget értek. A szabadban eltöltött idő különösen előnyös, ha elbocsátották a munkából. Kivezeti a gyerekeket a friss levegőre, és fizikailag aktívan tartja őket. Hozhatnak játékokat, például labdát, ugrókötelet vagy karikákat. Használjuk ezeket a játékokat ne csak testedzésre, hanem kreatív módként is a kapcsolatteremtésre. Ha mindannyiunkat biztonságos távolságra engednek vissza egymástól – ezek a játékrutinok a barátok számára is még fontosabb kötődési élménnyé válhatnak.