vasúti szállítmányozás

Van még ma létjogosultsága a vasúti szállítmányozás területének?

Régebben, amikor még az volt a módi, hogy kontinenseket szeltek át vasúttal, akkor még egyértelmű volt, hogy a fő szállítmányozási módszer a vasúti szállítmányozás lesz. Ma már némileg más az, hogy melyik szállítási módszer számít elsődlegesnek és melyik szorul hátrányba. 

Bár ma egyre kevesebbet beszélünk a vasúti szállítmányozás nyújtotta lehetőségekről, hiszen lehetőségünk van repülővel és hajóval is szállítani, de, ha mégis emellett a szállítmányozási forma mellett tennénk le a voksunkat, akkor többféle lehetőségünk is lenne.

A vasúti szállítmányozás egyik formája úgynevezett irányvonatok révén történik, ezeknél jóval olcsóbb díjszabásra kell gondolni, elsősorban viszont akkor éri meg, ha nagy rakomány kapcsán szeretnénk igénybe venni a szolgáltatást. Ha ez nem felel meg az aktuális igényünknek, akkor fontolóra vehetjük a menetrend szerinti járatokat, mely fontos része a vasúti szállítmányozásnak és ez az opció nagy rakomány esetén akkor is megfelelő lehet, ha messzire küldenénk a csomagokat, ahogy akár akkor is, ha nem tudunk egy egész vagonnyi helyet megtölteni áruval.

A legtöbb esetben mondjuk a tehervonatok, különböző vonatos szállítmányozó cégek nagy mennyiségű, nagytömegű áru szállítását vállalják, melyeknek közúti fuvarozása nehézkes, balesetveszélyes volna. Így, ha jobbnak látjuk biztonsági szempontból, akkor érdemesebb a vonat mellett dönteni ahelyett, hogy egy forgalmas autópályára tennénk fel az értékes vagy épp veszélyes rakományunkat.