Cégalapítás: Hány évesen érdemes leginkább elkezdeni?

Ebben a cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy mi lehet az optimális életkor, mikor ajánlott cégalapítás mellett dönteni.

Mark Zuckerberg 19 éves volt mikor megalapította a Facebookot és 23 éves korára a legfiatalabb dollármilliárdossá vált, aki ezt saját erőből érte el. Bill Gates is 23 évesen lett a Microsoft elsőszámú vezetője. Jeff Bezos 30 évesen alapította az Amazont.

Viszont ezzel szemben Harland David Sanders 65 évesen indította el a KFC franchise vállalkozását. Bár Steve Jobs 21 évesen rakta össze az első Apple számítógépet, sokak szerint csak 52 évesen lett igazán sikeres.

Az emberek jelentős része azt gondolná, hogy egy egyetemista vagy 30 év alatti fiatal sokkal könnyebben tud előállni egy sikeres üzleti ötlettel. Viszont a National Bureau of Economic Research szerint 42 az ideális kor cégalapításra és hát valóban ha valaki utánajár láthatja, hogy mekkora arányban alapítottak céget a 40 év felettiek. Belegondolva ez nem meglepő, hiszen sokan erre a korra tudnak elegendő tőkét, tapasztalatot, kapcsolatrendszert összegyűjteni egy sikeres cégalapítás megvalósításához. A fiatal alapítók annyiban élveznek előnyt, hogy a kockázati tőkealapok gyakrabban részesítik őket támogatásban, azonban még ebben a körben is a legnagyobb sikert elérő vállalkozók életkora többnyire meghaladta a 38 évet.

Nyilván van kivétel és napjainkban egyre népszerűbb belekezdeni egy vállalkozásban, viszont a számok azt tanácsolják, hogy életünk második felében nagyobb sikerrel tudjuk ezt megvalósítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.