Minecraft: Közelebbről is megvizsgáljuk

Ha még nem játszottál a Minecrafttal, akkor is biztosan hallottál már róla. Ha nem hallottál róla, akkor feltételezzük, hogy a külvilágtól elzárva éltél az elmúlt pár évben.

A többszörös díjnyertes videójáték valódi jelenség: egy semmihez sem hasonlítható sandbox játék, egy vad és varázslatos kalandokkal teli végtelen világ, valamint az egyik legrugalmasabb és legkönnyebben hozzáférhető kreatív eszköz, amivel valaha is találkoztál.

Viszont a játék vonzerejét nem olyan könnyű összefoglalni, mint azt gondolnád. Egyesek úgy jellemeznék, hogy olyan, mint egy hatalmas vödörnyi digitális Lego, ami részben igaz – alapjában véve egy igazán szórakoztató és magával ragadó (és enyhén tanító jellegű) módja annak, hogy egyszerű építőkockákból megépíts bármit, amit csak el tudsz képzelni.

A játék kreatív módjában mindenféle nyomás nélkül megteheted ezt: a világ összes nyersanyaga a rendelkezésedre áll, hogy kedvedre építkezz. Elegendő anyaggal, idővel és türelemmel szinte határtalanok a lehetőségeid. Az évek során a Minecraft játékosai lenyűgöző építmények sokaságát hozták létre, a Tádzs Mahaltól kezdve a Trónok harcából ismert Westeros szögletes másáig.

De az ilyen méretű projektek talán kicsit nagy falatnak tűnnek így az elején. Akárhogy is, sosem fogod elfelejteni az első Minecraft-építményed: mindig emlékezni fogsz arra a szívet melengető érzésre, ami abból ered, hogy a saját kezeiddel hoztál létre valamit. És hamarosan elég bátor leszel még több dekoratív elemet használni: egy egyszerű házat is könnyedén kényelmes otthonná varázsolhatsz.
A játékosok az évek során hihetetlen dolgokat hoztak létre a Minecraftban.

A kezdetekkor a Minecraft alapját képező túlélőmódban elengedhetetlen egy olyan hely, ahol menedékre lelhetsz. A játék neve a két kulcsfontosságú feladatodból ered: fel kell fedezned a világot, hogy nyersanyagokat bányássz, amelyekből később létfontosságú tárgyakat készítesz. Ezeknek a segítségével még jobban fel tudod fedezni a világot, és tovább leszel képes túlélni, amint megnyílnak a világ távolabbi pontjai a számodra.
A túlélőmód a Minecraft „játékosabb” módja, amely során nyersanyagokat kell bányásznod, és ellenségeket kell elkerülnöd.

A természetes nyersanyagok kinyerése, és azok felhasználása eszközök készítésére az ember ősi ösztöneire hat, ez részben megmagyarázza, miért képtelenek emberek milliói megunni ezt a játékot.

Amikor a világ ismeretlen bugyraiba hatolsz be, úgy érezheted, valódi kalandor vagy. És amikor hazatérve az összegyűjtött anyagokkal kísérletezel, egy igazi őrült tudósnak érzed magad.

Néha igazán meg kell küzdened a túlélésért ebben az ellenségekkel teli világban – a lebegő szellemek (Ghast) és a sziszegő, robbanó Creeperek csak egy töredékét képezik azoknak az ellenségeknek, amelyek minden egyes utat veszedelmessé tesznek. Ám egy idő után már képes leszel íjakat és kardokat készíteni, amelyekkel könnyen elbánhatsz velük. Egyetlen túlélőjáték sem engedi, hogy úgy élvezd a munkád gyümölcsét, mint a Minecraft.
Ez a kis zöld lény egy creeper – rád veti magát, ha túl közel mész hozzá.

Bármelyik módot is preferáld, nem kell magányosan átélned az élményt. Sok kéz hamar kész – legyen szó az Ender Dragon legyőzéséről vagy egy közös építési projektről, hihetetlen közösségi élményt nyújt ezeket megosztani a barátaiddal.

Akár számodra ismeretlen játékosok segítségével is feldobhatod a játékot. A boltban elérheted a felhasználók által készített sablonokat, skineket, textúrákat és világokat is. Ha nem elég csupán egy új kinézet, saját magad szabhatod meg a szabályokat is – még a csalást is engedélyezheted, ha épp ezt szeretnéd.

És ez még csupán a jéghegy csúcsa, ennél sokkal többet rejt ez a játék. A Minecraft kicsit olyan, mint a Mátrix: elmondhatják, hogy milyen, de végül csak akkor tudod meg igazán, ha saját magad tapasztalod meg.