A szén, amit meg kell enni.

Hallottatok már az úgynevezett “aktív szénről”?

Minden bizonnyal, ugyanis manapság nagyon híres, így ha konkrétan a hatásairól nem is hallottatok, akkori s biztosan találkoztatok vele: a különféle fagyi különlegességek-, sütik-, kávék formájában. Ezek az éjfekete csodák egy időben ellepték az internetet, és a láz, melyet kiváltottak, még ma is tombol. 

Az aktív szén egy olyan orvosi felhasználásra gyártott faszén, mely számos egészségügyi probléma orvoslására kiváló.

Közel ugyan úgy állítják elő mint a rendes szenet: nyírfa, vagy nyárfa, tőzeg és a kókuszdió héjának lassú égetésével, melynek hatására ezek a fás szerkezetek oxidálódni kezdenek. A magas hőmérsékleten, hosszú ideig égetett fás anyagok nem sima szénné, hanem a már említett “aktív szénné” válnak. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt érdemes szaklapokban is elolvasni: köznyelvre lefordítva a fa a lassú égetés során olyan vegyületeket és részecskéket raktároz el magában, melyek a későbbiekben képesek a káros toxinokat megkötni, így ha a szervezetbe kerül a szén, meggátolja, hogy a káros anyagok felszívódjanak.

Három nagy problémacsoport esetén lehet eredményesen alkalmazni az aktív szenet:

  • sima méregtelenítés esetén, amikor a szervezetünk kifárad, amikor a vitaminraktárunkat fel akarjuk tölteni, esetleg egy méregtelenítő kúra kiegészítőjeként, amikor tiszta vízzel és rostos gyümölcsökkel mossuk át az emésztőszerveinket, ezáltal megszabadulva a méreganyagoktól, lerakódásoktól.
  • amikor olyan bélproblémákkal küzdünk, mint a puffadás, görcsök – a szén megköti a gázokat, és ezáltal segít ezen a problémán.
  • toxikológusok alkoholmérgezés, drogtúladagolás esetén is alkalmazzák, ugyanis ezeket a méreganyagokat is megköti az aktív szén.

Az aktív szenet egyébként por formában is lehet kapni: többnyire ezt keverik a különféle ételekbe. Viszont széntabletták is kaphatóak.

Az aktív szén a szépségiparban is elterjed fogfehérítő hatása miatt, illetve egy új bőrápolási trend az aktív szén tartalmú szódabikarbónás maszk, amit felhőmaszknak is neveznek. Ez a maszk elvileg helyrehozza a legproblémásabb aknés bőrt is.