Miért a nedves lövellt beton technológia a legalkalmasabb alagútépítésre?

A lőttbeton munkálatok esetében az aktuális munkától függ, hogy a nedves vagy száraz technológiát érdemes alkalmazni. A nedves technika azért felel meg jobba az alagútépítésekkor, mert kisebb visszahulló anyag, azaz az anyagveszteség, ez annak köszönhető, hogy kisebb a kisebb porképződés, lévén, hogy a víz megtapassza az anyagot, így az építési vastagság is nagyobb lesz. Ezzel pénzt lehet megtakarítani szemben a anyagveszteséggel járó száraz technikával.
Nedves technológia esetében a beton sokkal korábban szilárdul meg, ez részben köszönhető a kötésgyorsító adalékszereknek is. A kötésgyorsítók közül a lúgmentes kötésgyorsítók újabban a legelterjedtebbek, mivel a lúgosak egészségkárosítóak voltak. A lúgmentesből ma már közel 30 fajta kapható a piacon.
A beton előállításához a kötésgyorsítókon kívül folyósítószereket, kötéslassítókat, levegőbuborékképzőket, belső utókezelőszereket, vagy szilikaporokat is gyártanak, ezeknek használatát szintén munka válogatja.

A vizes technika esetében tehát a lövellő gépet a helyszínre szállítják, a keverőedénybe helyezik az összes adalékanyagot és a cementet, valamint a vizet is. Összekeverik a masszát, és így juttatják a csőbe, a fúvókákhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.