A klíma története.

A klíma története 1820-ban kezdődik, amikor is az angol Michael Faraday rájött, hogy a cseppfolyósított ammónia párolgás közben hűt. A hűtőgépek is így működtek egy időben, de mostanra átálltak a kompresszorokra, melyek  sokkal költséghatékonyabbak.

Az első kompresszort Dr. John Gorrie hozta létre 1824-ben. Létrejött a levegő hűtésére szolgáló első klíma, amit iparokban használtak. Kiderült, hogy az a gáz, amit ehhez használtak egészségkárosító volt. Később 1920 környékén Thomas Midgey a freonnal kísérletezett, ami nem volt káros az emberre, így elkezdték a lakásokba vinni a hűtőket. Azonban a freonról mint kiderült környezetkárosító hatású, és ez okolható a globális felmelegedésért. Most az R407C és az R410A van soron, ez váltotta fel a freont. A jelenlegi kutatások szerint ezek ártalmatlan gázok. A különféle hűtő és klíma berendezésekben tehát ezt használják.

A klimatizálás előnye nem csak az, hogy hűti a szobát és komfortosabban érezzük magunkat ettől. A hűvösebb térségben jobban lehet aludni, így jobban ki tudja magát pihenni az ember, ha klimatizált a szobája. A klíma javítja a levegő minőségét, fertőtleníti is. Nem kell állandóan nyitva tartani az ablakot, így megúszhatjuk, hogy rovarok repüljenek be nyáron. Télen felmelegítheti a szobáját a klímával.