Újra reneszánszukat élik a társasjátékok

18 millió eladott példánnyal az utóbbi idők egyik legnépszerűbb társasjátéka lett a Catan. De minek köszönhető a társasjátékok népszerűsége? Mert bizony arról van szó. az elmúlt években közel 40%-kal növekedett az eladott társasjátékok száma, és ez az újabb aranykor még olyan neves lapokba is bekerült, mint a brit Guardian.

De vajon a modern számítógépes játékok korában, miért éledt újra a hagyományos társasok népszerűsége.

Nos, a válasz összetett. Scott Nicholson, a Syracusai Egyetem kutatója szerint a siker abban áll, hogy az utóbbi években erősen ketté vált az amerikai és európai társasjáték fejlesztési iránya. Az amerikai vonal erőteljesen agresszív, alapvetően a másik legyőzésére sarkal, miközben az európai társasok sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kooperációra az együttműködésre. Sokszor nem a másikat legyőzve lehet nyerni, hanem a másikra figyelve. Nincs nyílt konfrontáció, hanem csak jobb tervezés és stratégia. ezzel ezek a játékok szerethetőbbek váltak, kevesebb a konfliktus és a vesztes játékosnak is megmarad a játék öröme.

Ráadásul a kereskedelem és más elemek megjelenése miatt az éppen nem soron következő játékosnak is figyelnie, tervezni kell, így mindenki benne marad a játékban, és nem unalmas várni a másik lépésire. Ezt tehát az egyik ok a kutató szerint, ami elhozta a társasjátékok reneszánszát.

A másik ok, hogy a piacon megjelentek a független fejlesztők, akik rendkívül sok egyedi és eredi ötlettel felpezsdítették a piacot és óriási sikereket értek el. Sok megszállott társasjátékos fejleszti ki egyénileg saját társasjátékát, amihez aztán a Kickstarteren vagy más közösségi oldalon támogatást szerez, és már el is indul a világsiker felé. Jó példa az utóbbi évek sikereire a Ticket to Ride, vagy a Pandemic, míg a megújulásban rengeteg eredeti ötletet adó Tzolkin.

A harmadik ok az lehet, hogy a szülők is igyekeznek leszoktatni gyermeküket a számítógépes játékokról és ennek jó alternatívája a modern stratégiai társasjátékok. A mai társasok ráadásul sok fejlesztő elemet is tartalmaznak, régen túlléptek már a dobókockás megoldásokon, ez pedig számos hasznos kompetencia elsajátításában segítheti a gyermekeket.

Végül, de nem utolsósorban, míg korábban a társasjáték elsősorban a gyerekek kedvence volt, a mai összetett játékokban a felnőttek is örömüket lelhetik, nem véletlen, hogy idehaza is sorra alakulnak a társasjáték klubbok, és igen népszerűek a társasjáték blogok és kritikák is.