Kopter, de milyen kopter?

A drón a vezető nélküli repülő kis gépet jelenti, de ezen belül is van egy pár alcsoport, amiket röviden áttekintünk, hogy mi is a különbség köztük.

A mindenki számára ismert helikopternek van egy motorja és két rotorja, egy farok és egy fő rotor. A drónoknak viszont több motorjuk van. Valamint, mivel nincs külön farok rotor, ezért attól teljesen függetlenül, hogy merre van a drón eleje, bármerre repülhet, forgolódás nélkül és gyorsan.

Ezekből következnek a nevek: a quadcopter, a négymotoros, a pentacopter, az ötmotoros, a hexacopter, a hatmotoros, az octocopter pedig a nyolcmotoros drón.

A quadcopter a legelterjedtebb, mivel nem túl drága és csupán otthoni, személyes célokra is szuperül felhasználható. De akár komolyabb műveleteket is végrehajthatunk egy ilyen kis négy motor meghajtású szerkezettel. Annyi esetleg hátrányára szól, hogy egy komolyabb fényképező gépet már nem képes megemelni.

A legritkább az ötmotoros verziójú drón, ami kissé nehezen is irányítható.

Egyel nagyobb testvére a hexacopter, ami nagyon sokban hasonlít a négyes meghajtásúakhoz, de ez már erősebb és nehezebb is, ráadásul egészen magasra képesek felröpülni. Összetételükben is komolyabb szerkezetnek bizonyulnak, így ezt inkább azoknak javasolt, akik már komolyabban foglalkoznának vele, esetleg nehezebb súlyt emelnének vele.

A drónok drónja az octocopter, ami erős, gyors, és csakis a profiknak ajánlott!